Wat is de beste zonnebrandcrème?

Wanneer we nu in de schappen van de winkel kijken, zien we een groot assortiment aan zonnebrandcrèmes. Maar hoe werken deze crèmes? Wat is het verschil tussen de verschillende filters? En welke factor moet je kiezen? 

Wat doet UV-straling in de huid?

In de buitenlucht krijgen we te maken met UVA en UVB. Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA-straling en voor 5% uit UVB-straling. UVA dringt dieper door in de huid en veroorzaakt een oudere huid, pigmentproblemen en een dikker- leerachtige huid. 

UVB straling dringt minder diep in de huid maar is wel krachtiger. UVB kan verbranding veroorzaken en zo schade aanrichten aan ons DNA.  UVB is dus de grootste veroorzaker van Melanomen, basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom of actinische keratose. 

Reden genoeg dus om voorzichtig te zijn! 

Een goede zonnebrandcrème bevat een filter voor zowel UVA als UVB.  UVA gaat tot 400 nanometer en een filter voor UVA biedt maar tot 370-380nm bescherming. De filter kan dus niet alle UVA-straling tegenhouden.  

 

 

Fysische filters en chemische filters

Wanneer een zonnebrandcrème een fysische filter heeft, dan is dit een filter welke kristallen bevat en op de huid de zon weerkaatst. Deze filters werken voornamelijk op  UVA-straling. Zinkoxide en titaniumoxide zijn hiervan voorbeelden. Fysische filters werken wat meer op de bovenste huidlagen, is super veilig om te gebruiken, werkt direct maar laat vaak een waas achter op de huid. Ook voelt deze vaak wat plakkeriger waardoor veel mensen zonnebrandcrèmes met fysische filters niet fijn vinden. 

Een zonnebrandcreme met chemische filters richt zich iets meer op de UVB-straling. Ze dringen door in de huid en absorberen de zonnestralen. Een chemische filter blijft wat beter in de huid waardoor deze waterresistant is. Wel werkt deze filter pas na een half uur. Bekende filters zijn oxybenzone, triazone, octocryleen en octinoxaat.  De filter oxybenzone kan nog wel eens huidirritaties veroorzaken, dus probeer deze te vermijden. 

Voor de meeste mensen is een combinatie van beide filters in één zonnebrandcrème de perfecte bescherming. 

Welke SPF is het beste?

  • SPF 15 beschermt je huid tegen 93% van de uv-B-stralen
  • SPF 30 blokkeert bijna 97%
  • SPF 50 blokkeert 98%

Hierin zie je dat SPF nooit alle straling blokkeert. De SPF 30 beschermt bijna net zo goed als de SPF 50. Het grootste verschil zit in je eigen gebruik. Wanneer je SPF 50 niet fijn vindt, of te dik, kies dan een SPF 30. Maar smeer niet te zuinig en vaak. Een zonnebrandcrème moet dus echt fijn aanvoelen. Wanneer iets niet fijn aanvoelt, ben je geneigd om minder te gebruiken. 

Wat is de beste zonnebrandcrème bij kinderen?

Baby’s onder de zes maanden mogen geen SPF gebruiken. Houdt ze van de zon vandaan. Na zes maanden liever ook nog geen zonnebrandcrème maar bescherm je kindje met goede kleding. Wanneer je kind aan het lopen en spelen is, dan is het raadzaam om een factor 30 te gebruiken waarin geen chemische filters zijn toegevoegd.  Bescherm je kind echt tegen de schadelijke stoffen van de zon, want juist nu kan zonnebrand ernstige gevolgen hebben. 

SPF in dagcrèmes

Juist omdat er tegenwoordig meer aandacht is om je huid te beschermen, komt de cosmeticamarkt met dagcrèmes waarin een SPF is toegevoegd. Maar op veel momenten is het helemaal niet noodzakelijk om een SPF te gebruiken. Wanneer de UV-index extreem laag is, dan hoef je echt niet te beschermen. Een SPF in een crème zorgt alleen voor minder ruimte voor andere werkstoffen. Alleen wanneer je vaak buiten werkt, zou dit een mooi alternatief kunnen zijn. 

Vlekken in je kleding door zonnebrandcreme

Helaas zien we vaak na het gebruik van zonnebrandcrèmes vlekken in onze kleding ontstaan. De werkstoffen avobenzone, oxybenzone, en octocryleen kunnen nog wel eens wat gele vlekken veroorzaken op witte kleding.  Op blauw/zwarte kleding kunnen juist titanium- en zinkoxide lichte vlekken achterlaten. 

Zorg ervoor dat je de zonnebrandcrème ruim van te voren aan trekt en later pas je kleding. Dan kan de crème goed intrekken. Heb je toch vlekken gekregen in je mooie shirt? Was deze eerst volgens je normale wasprogramma. Helpt dit niet, behandel deze plek met zuiveringszout. Laat dit een half uur intrekken en borstel daarna het teveel aan poeder weg. Voeg hierna een druppel afwasmiddel toe en laat dit 10 minuten intrekken. Was hierna je kleding in de wasmachine. 

Milieu en zonnebrandcrème

Door het toenemen van het gebruik van zonnebrandcrèmes is men tot de ontdekking gekomen dat sommige werkstoffen het milieu kunnen aantasten. Zijn we dus goed voor onszelf bezig maar helaas kunnen de waterzuiveringsinstallaties niet alles afbreken. 

Oxybenzone geeft een blekende werking op koraal en is daarom is sommige landen al verboden zodat het koraal niet aangetast wordt. 

De UV-filters zoals 4-methylbenzylideen kamfer, oxybenzone, octocryleen en octinoxaat zijn terug gevonden in verschillende vissen. 

Wat is een goede zonnebrandcrème

UV-Index

 

 

In de zomer zien we vaak de UV-Index.

Hoe hoger de UV-index hoe meer schade de zon kan geven. Zorg dat je bij een UV-index boven de 3 geregeld je zonnebrandcrème gebruikt. Bij een UV-index van 6-7 kan je erg snel verbranden.  Wanneer de UV-index boven de 8 komt, kan je beter niet de zon in. 

 

Conclusie

  • UVA en UVB filter
  • combinatie van chemische en fysisch filters
  • probeer oxybenzone te vermijden.
  • Voor kinderen alleen fysische filters
  • SPF 30 of SPF 50
  • Ga liever tussen 12.00u en 15.00u niet in de zon
  • Gebruik voldoende en smeer regelmatig

Kom voor een persoonlijk advies langs bij ons in de studio. Wij kijken welke zonnebrandcrème bij jou past. 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *