Een donkere huid definitief ontharen was een aantal jaren geleden onmogelijk. De meeste lasers om te ontharen reageren op het pigment. Bij een donkere huid reageert zo’n laser dus ook op het pigment in de huid. De Nd:Yag laser werkt net even anders. Deze reageert juist op de met name op de vaatjes rondom de haarfollikel.

De ene huid is wat donkerder gepigmenteerd dan de ander en hierdoor bestaan er best wel veel verschillen. Roodheden zien we veel moeilijker, de huid kan best gevoelig zijn en ook kan de huid wat dikker zijn. Bij een donkere huid is de huid ook vaak gevoeliger voor pigmentvlekken en littekens. Dit noemen we ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie. Alhoewel de donkere huid minder kans heeft op zonneschade zien we wel weer vaker problemen met ongewenste haargroei. Als de haar gekruld is, dan kan dat een hoop vervelende problemen geven. Definitief ontharen is dan een gewenste oplossing.

Er zijn veel verschillende laser- en lichtflitsapparaten waarbij het licht in verschillende golflengtes door de huid wordt opgenomen. Deze opname gebeurt bijvoorbeeld in pigment, rode bloedvaatjes of in water. Op deze wijze kunnen er verschillende huidproblemen behandelt worden zoals beharing, pigmentvlekken en oppervlakkige adertjes.

Bij een donkere huid is het belangrijk om het pigment in de huid te ontzien zodat er geen pigmentverschuivingen ontstaan of zelfs brandwonden. Met de Nd:Yag laser werken we voornamelijk op de bloedvaatjes, waardoor de haarfollikel geen voeding meer kan krijgen. Het pigment wordt ook wel door de laser opgewarmd, maar zo weining dat daardoor weinig risico’s ontstaan op complicaties. Tijdens een laserbehandeling wordt de huid ook nog gekoeld met een speciaal koelsysteem die de huid koelt op de behandelplek.

Een donkere huid definitief ontharen met de Nd:Yag laser heeft vaak wel iets meer behandelingen nodig dan met de Alexandritelaser, maar we zijn al zeer blij met deze ontwikkeling.