Acne littekens ofwel atrofische littekens

Atrofische littekens zijn vaak een complicatie van acne. Het komt vaak voor en kan een aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven geven. Hoe langer iemand last heeft gehad van acne, hoe groter de kans is op acnelittekens. Deze littekens komen voor op het gebied waar de acne heeft gezeten, zoals op het gezicht, maar ook op de borst en rug. Een verkeerde of geen tijdige behandeling tegen acne vergroot de kans op blijvende schade.

Acnelittekens komen het vaakst voor na:

  • Acne conglobata (ernstige vorm van acne)
  • Acne excorriee des jeunes filles (krabacne)
  • Hidradenitis suppurativa (ontstekingen in liezen en oksels)

De behandeling van atrofische acnelittekens varieert afhankelijk van het soort acnelittekens. Atrofische littekens onderscheiden zich in icepicks, rolling en boxcar littekens. Om deze littekens te behandelen zijn er ontzettend veel mogelijkheden, waaronder chemische peeling, microdermabrasie, laserbehandeling, microneedling en gecombineerde therapie.

Uit literatuur- en praktijkonderzoek blijkt dat microneedling en chemische peelings met TCA het mooiste resultaat geeft op oppervlakkige littekens zoals de icepicks. Een gecombineerde behandeling met microneedling geeft het mooiste resultaat en is voorbehouden aan de huidtherapeut.

Microneedling is een behandelmethode waarbij er door middel van dunne naalden microkanaaltjes kanaaltjes in de huid veroorzaken, waardoor er een gecontroleerde huidbeschadiging ontstaat. Deze snel genezende huidbeschadiging stimuleert de productie van collageen en elastinevezels, wat resulteert in huidremodellering. Microneedling wordt beschouwd als een veilig behandeling wat goed wordt verdragen met een minimale downtime.

Heb jij last van acne? Laat je dan voorlichten en behandelen door onze huidtherapeut en voorkom zo acnelittekens.

Heb jij onverhoopt toch last van littekens, ook dan kunnen wij je helpen om je huid te verbeteren. Wij van De Tijd, gaan met de tijd mee om voor jou het beste resultaat te kunnen behalen. We zijn aangesloten bij NVH en het KP-register zodat jij je behandeling kan indienen bij je zorgverzekering.

Maak snel een afspraak via onze online agenda of bel naar de praktijk