Acne in de puberteit
Acne in de puberteit heeft een grote invloed op het zelfvertrouwen en kan blijvende littekens veroorzaken. Als huidtherapeut behandelen we regelmatig patiënten met acne van allerlei leeftijden. Maar in deze blog is er specifiek aandacht voor acne in de puberteit, ofwel jeugdacne genoemd en in de medische wereld beter bekend als acne vulgaris.
Wat is acne?
Acne zijn ontstekingen van de talgklieren en wat zich uit met open en gesloten comedonen, papels en pustels ofwel de bekende mee-eters en puisten. De ontstekingen kunnen leiden tot littekens en pigmentvlekken. De kenmerken van een huid met acne zijn: verhoogde talgproductie, een verhoogde aanwezigheid va de Propionibacterium acnes, verhoogde afschilfering van de huid en ontstekingen.
Acne komt vaak voor op het gezicht, maar kan ook voorkomen op de rug, borst, nek en bovenarmen.
Soms denk je dat je acne heb, maar er zijn ook andere huidaandoeningen die best veel op acne kunnen lijken zoals eczeem, rosacea en folliculitis. Een juiste diagnose is dus erg belangrijk om niet een verkeerde behandeling te ondergaan.
Verkeerde thuisverzorging, erfelijkheid, hormonen, medicijnen, verminderde weerstand, stress en voeding kunnen van grote invloed zijn bij acne in de puberteit. Bij de intake en anamnese worden deze punten meegenomen om te bepalen wat de oorzaak kan zijn van jouw acne.
Tijdens het maken van een behandelplan wordt rekening gehouden met de leeftijd, therapietrouw, voorkeur van de patient zelf en respons op eerdere behandelingen. De doelstelling is om de acne te verminderen, het voorkomen van littekens en om de huid meer weerstand te geven. Juist de huid met acne is vaak super gevoelig en is vaak vochtarm. Belangrijk is om een goede reiniging te gebruiken welke goed past bij de acne huid, om de weerstand van de huid te verhogen, om de talgproductie te verminderen en om een goede zonnebrandcrème te gebruiken om pigmentvlekken te voorkomen.
Om het beste resultaat te behalen wordt er vaak gebruik gemaakt van chemische peelings en producten met retinol. Deze stoffen zorgen voor een vermindering van de talgproductie, hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking en verminderd ophoping van huidcellen.
Tijdens de behandeling kan er gekozen worden voor een
- Oppervlakkige peeling zoals salicylzuur, melkzuur en glycolzuur
- Een middeldiepe peeling zoals Jessner of een milde TCA
- Een diepe peeling zoals TCA en fenol
Wanneer je start met de juiste behandeling en de juiste producten zal er met 8-12 weken al het eerste resultaat zichtbaar zijn.
Wil jij weten of wij je kunnen helpen om je acne te verminderen maak dan online een afspraak of bel naar de praktijk.
Als huidtherapeuten zijn wij aangesloten bij het NVH waardoor vergoeding vanuit je aanvullende ziektekostenverzekering vaak mogelijk is.