Acne excoriée des jeunes filles betekent letterlijk ‘opengekrabde acne bij jonge meisjes’. Een gemakkelijkere benaming is ‘krabacne’. We zien deze aandoening behoorlijk veel in de praktijk zowel bij meisjes als bij jongens. Het constant krabben en pulken aan het gezicht veroorzaakt wondjes en ontstekingen en op den duur ook littekens.

De mildere vorm van krabacne is een gewoonte, wat doorgaans (met wat enige inspanning en motivatie) afgeleerd kan worden. Ook komt de ernstige vorm van acne excoriée voor bij jonge vrouwen die een body dysmorphic disorder hebben. Deze vrouwen zijn geobsedeerd door hun uiterlijk, staren urenlang voor de spiegel, en zijn eigenlijk nooit tevreden over hoe ze eruit zien. Uit ontevredenheid maken ze vervolgens hun gezichtshuid kapot. In extreme gevallen, zullen we doorverwijzen naar een psycholoog.

Hoe ontstaat krabacne?

Vaak door stress of spanning zien we dat jongeren meer aan hun gezicht krabben. Ieder plekje of oneffenheidje wordt als het ware weg gekrabd. Dit krabben veroorzaakt wondjes waar dan ook aan gekrabd wordt. Een vicieuze cirkel wat alleen littekens kan veroorzaken.

Hoe behandelen we krabacne?

Ten eerste wordt er door de huidtherapeute gekeken waar het krabben vandaan komt en of er ook sprake is van een andere huidaandoening zoals acne. Wanneer er ook sprake is van acne, wordt er gestart met milde behandelingen en thuisverzorging om de huid weer aan te laten sterken. Wanneer het mogelijk is starten we met een lichte fruitzuurpeeling. Wanneer de huid hersteld en genezen is, kunnen we de achtergebleven littekens beoordelen. Deze littekens kunnen we aanpakken door microneedling en TCA peeling. In de tussentijd is het wel mogelijk om de huid te camoufleren met een mooie medische minerale camouflage. Dit geeft je huid een mooiere uitstraling en jou wat meer zelfvertrouwen.

Heb jij last van een huidaandoening? Maak dan een afspraak met onze huidtherapeut en samen gaan wij zorgen voor een mooie, gezonde huid.